Α. Μαμόπουλος
Α. Δανιηλίδης
Η αντιμετώπιση της Ρήξης των εμβρυϊκών υμένων πριν τον τοκετό εξαρτάται αποκλειστικά από την ηλικία της κύησης:
-
- αν η ηλικία κύησης είναι >36W (δες παλαιότερο USS, ΤΕΡ, ύψος πυθμένα μήτρας), το εκτιμούμενο βάρος του εμβρύου είναι >2500gr ή υπάρχει αμνιοπαρακέντηση που να αποδεικνύει την πνευμονική ωριμότητα τότε δες αντιμετώπιση Ρήξης σε Τελειόμηνη κύηση
- αν η ηλικία κύησης είναι 24-36W ( USS, ΤΕΡ ή εκτιμούμενο βάρος < 2500gr) τότε δες αντιμετώπιση Πρόωρης Ρήξης.
Πρόωρη Ρήξη Εμβρυϊκών Υμένων (ΠΡΕΥ) (24-36W)
Δεν θα πρέπει να γίνεται κολπική δακτυλική εξέταση εάν η γυναίκα δεν είναι σε τοκετό. Η ΠΡΕΥ γίνεται στο 2-3% των κυήσεων αλλά μόνο στο 40-60% των πρόωρων τοκετών. Σχετίζεται συνήθως με υδράμνιο, πολύδυμη κύηση και φλεγμονή ( στρεπτόκοκκος Β, γονόκοκκος, μυκόπλασμα και λιστέρια).
Εξέταση: ΜΟΝΟ με κολποδιαστολέα (ΟΧΙ δακτυλική εξέταση)
-
- Λήψη κολποτραχηλικού εκκρίματος για καλλιέργεια
- Επισκόπηση οπίσθιου κολπικού θόλου για παρουσία ποσότητας αμνιακού υγρού
- Επισκόπηση τραχήλου για διαστολή-εξάλειψη
- Λήψη υγρού με βαμβακοφόρο στειλεό από την είσοδο του τραχήλου κι επάλειψή του σε χαρτί ηλιοτροπίου για ανίχνευση αλλαγής χρώματος
Άλλες εξετάσεις:
-
- Έλεγχος Θερμοκρασίαςγεια
- Γενική Αίματος
- Γενική και Καλλιέργεια ούρων
- ΚΤΓ (αν >26W)
- USS για έλεγχο θέσης-σχήματος και ποσότητας Αμνιακού Υγρού ΤΓ (αν >26W)
Εισαγωγή στην Αίθουσα Τοκετών αν βρίσκεται σε ενεργό τοκετό (≥4 συσπάσεις στα 20΄ και διαστολή τραχήλου ≥4 cm).
Εισαγωγή στην ΕμβρυοΜητρική Μονάδα κι αντιμετώπιση (βλ. παρακάτω) αν δεν βρίσκεται σε τοκετό κι έχει επιβεβαιωθεί η ΠΡΕΥ..
Εισαγωγή στην ΕμβρυοΜητρική Μονάδα και παρακολούθηση αν δεν έχει επιβεβαιωθεί η ΠΡΕΥ αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από το ιστορικό ή ελαττωμένη ποσότητα Αμνιακού Υγρού στο USS.
Αντιμετώπιση:
-
- Αντιβιοτική θεραπεία: 250mg Ερυθρομυκίνη po, 4 φορές την ημέρα για 10 ημέρες ή Augmentin (625mg) i.v., 3 φορές την ημέρα για 48 ώρες και άλλες 5 ημέρες po (το Augmentin φαίνεται να ενοχοποιείται για μικροκεφαλία οπότε η χρήση του πρέπει να γίνεται με φειδώ)
- Στεροειδή: 24mg Βηταμεθαζόνης (Celestone-Chronodose), i.m., διαιρεμένο σε 2 δόσεις με 24 ώρες διαφορά. Τα στεροειδή χορηγούνται μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη από την μητέρα (χοριοαμνιονίτιδα)
- Τοκολυτική θεραπεία: δεν υπάρχει ένδειξη για την εφαρμογή προφυλακτικής τοκολυτικής θεραπείας αφού δεν αυξάνει την λανθάνουσα περίοδο μέχρι τον τοκετό και δεν βελτιώνει την περιγεννητική νοσηρότητα. Η μόνη ένδειξη για χορήγησή τους είναι όταν πρέπει η έγκυος να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο ή όταν πρέπει να ανασταλεί ο τοκετός για 48 ώρες προκειμένου να δοθεί χρόνος στα στεροειδή να δράσουν. Σε αυτή την περίπτωση βλέπε το πρωτόκολλο του Πρόωρου Τοκετού
- Προφύλαξη για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο όταν ξεκινήσει ο τοκετός: Βενζυλπενικιλλίνη: Δόση εφόδου= 3gr σε 100ml φυσιολογικού ορού χορηγείται σε 30΄. Δόση συντήρησης (μέχρι την περάτωση του τοκετού) 1,8gr σε 100ml φυσιολογικού ορού χορηγούνται σε 30΄, κάθε 4 ώρες. Σε περίπτωση αλλεργίας, 900mg Κλινδαμυκίνη σε 100ml φυσιολογικού ορού, κάθε 8 ώρες μέχρι την περάτωση του τοκετού.
Παρακολούθηση:
-
- Καθημερινός έλεγχος της θερμοκρασίας και του σφυγμού, 3 φορές ημερησίως
- Καθημερινή ψηλάφηση της μήτρας για ανίχνευση ύπαρξης ευαισθησίας
- 2 φορές εβδομαδιαία έλεγχος CRP, Γενική Αίματος, Πηκτικός μηχανισμός
- ΚΤΓ 1 φορά την ημέρα
Τοκετός όταν υπάρχουν ενδείξεις χοριοαμνιονίτιδας ή εμβρυϊκής δυσφορίας Ενδείξεις χοριοαμνιονίτιδας: πυρετός (>38˚C), μητρική ή εμβρυϊκή ταχυκαρδία (χωρίς άλλο εκλυτικό αίτιο), λευκοκυττάρωση (>18.000 λευκά), CRP >30mg/dl σε 1 μέτρηση ή >20mg/dl σε δύο διαδοχικές μετρήσεις, ευαισθησία στην ψηλάφηση της μήτρας.
Ρήξη εμβρυικών υμένων (ΡΕΥ) σε τελειόμηνη κύηση (>36W)
Συμβαίνει στο 6-12% των κυήσεων. Στο 70% των περιπτώσεων η έγκυος βρίσκεται σε τοκετό μέσα σε 24 ώρες από τη ρήξη των υμένων και στο 90% σε 48 ώρες.
Η εξέταση γίνεται πάλι μόνο με επισκόπηση και η διάγνωση γίνεται με τον ίδιο τρόπο (βλ. παραπάνω)
Έλεγχος θέσης και σχήματος
Αντιμετώπιση:
-
- Άμεση έναρξη επίτασης του τοκετού (χρήση οξυτοκίνης ή/και προσταγλανδινών). Για την πρόκληση τοκετού βλέπε το αντίστοιχο πρωτόκολλο
- Αναμονή για 6-8 ώρες για αυτόματη έναρξη και μετά πρόκληση αν δεν υπάρξει αυτόματη έναρξη των ωδινών (90% των γυναικών με τελειόμηνη ρήξη θα εμφανίσουν ωδίνες μέσα σε 48 ώρες)
Αν επιλεγεί η λύση της αναμονής πρέπει να υπάρχουν οι ακόλουθες προυποθέσεις:
-
- Μονήρης κύηση
- Κεφαλική προβολή
- Διαυγές Αμνιακό Υγρό
- Αντιδραστικό ΚΤΓ ηρεμίας
- Απύρετη
- Κύηση χωρίς άλλα προβλήματα
- Ελεύθερο ιστορικό σχετικά με παρουσία λοίμωξης από GBS.
Πρέπει να γίνει άμεσα πρόκληση τοκετού αν:
-
- Υπάρχει μηκώνιο στο Αμνιακό Υγρό
- Αν υπάρχει αίμα στο Αμνιακό Υγρό
- Αν υπάρχουν ενδείξεις ή αποδείξεις παρουσίας GBS
Αν η Ρήξη των Εμβρυικών Υμένων έχει γίνει πρίν από 24 ώρες και δεν έχει ξεκινήσει ο τοκετός τότε πρέπει να ξεκινήσει η χορήγηση αντιβιοτικής προφύλαξης για GBS (βλ. παραπάνω)
Αν δεν έχει επιβεβαιωθεί κλινικά η ΡΕΥ, το ιστορικό είναι ασαφές, ο όγκος του Αμνιακού Υγρού είναι φυσιολογικός στο USS, δεν υπάρχουν ενδείξεις χοριοαμνιονίτιδας και το ΚΤΓ είναι φυσιολογικό, τότε η έγκυος μπορεί να πάει σπίτι.